Ποιοι είμαστε

Το έργο e-Sisifos : Ψηφιακό Χρονολόγιο της Κορινθιακής Λαογραφίας, εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης “ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ” και αποσκοπεί στην δημιουργία μιας νέας διαδραστικής διαδικτυακής πύλης (portal)στην οποία χρήστες (πολιτιστικοί φορείς, ειδικοί του χώρου, λάτρεις-ερασιτέχνες της Λαογραφίας κλπ) θα αναρτούν αρχειακό υλικό σε ψηφιακή μορφή, μέσω τεχνικών πληθοπορισμού (crowdsourcing) που φέρει λαογραφικό πρόσημο.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα (e-learning), που θα απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα , δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και θα τροφοδοτείται από αυτήν, παρέχοντας στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα αξιοποίησης θεμάτων της πύλης, με ελκυστικά εργαλεία πρόσληψης, γνώσης και αξιολόγησης.

Τέλος, στοχεύουμε στην δημιουργία εφαρμογής (application) για smatphones με τεχνικές προσωποποιημένης πληροφόρησης σχετικά με σημαντικά και ενδιαφέροντα πολιτιστικά σημεία της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας.

Υλοποιείται από :

· την Rap Media,

· το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,

· την Best Cybernetics,

Βασικός στόχος είναι η ενδελεχής και συγκεντρωτική καταγραφή και η μετέπειτα ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού, που θα διευκολύνει την αναζήτηση, τη διαθεσιμότητα και τη διάδραση των ενδιαφερομένων με αυτό.

Επόμενοι στόχοι :

· Παραγωγή νέας γνώσης

· Δημιουργία έγκυρης και ανεξάντλητης πηγής πληροφόρησης

· Ενθάρρυνση συμμετοχής συλλόγων, τοπικών φορέων, οργανισμών, προσωπικοτήτων

· Καλλιέργεια της αξίας της ενασχόλησης με τον πολιτισμό και ενίσχυση της σημασίας της διατήρησης της ιστορικής και συλλογικής μνήμης για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Το έργο e-Sisifos θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης ΕΡΕΥΝΩ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (Κωδικός Έργου : Τ1ΕΔΚ-05640).

Γιατί eSisifos:

Με αφορμή τον Βασιλιά της αρχαίας Εφύρας και αργότερα Κορίνθου, Σίσυφο, που φημιζόταν για την σοφία του και εξαιτίας αυτής τιμωρήθηκε με το να κουβαλάει έναν βράχο ξανά και ξανά για πάντα, η νέα διαδικτυακή πύλη, που φέρει το όνομά του, αναλαμβάνει να σηκώσει όλο το βάρος της ιστορίας του τόπου, αντί για εμάς, με το να αποδέχεται ψηφιακό υλικό, που έχει λαογραφικό πρόσημο .

To e-sisifos.gr είναι μια διαδικτυακή πύλη, στην οποία χρήστες όπως, πολιτιστικοί φορείς, ειδικοί του χώροι, ή απλοί πολίτες, που λατρεύουν την λαογραφία, θα αναρτούν το υλικό τους, αφού δημιουργήσουν στην εν λόγω πλατφόρμα, το προφίλ τους.

Με αυτόν τον τρόπο, επώνυμα, θα μπορεί να αναδείξει κάποιος και να γνωστοποιήσει το προσωπικό του ενδιαφέρον, να ενισχύει το αρχειακό υλικό, να έρθει σε επικοινωνία με άλλους λάτρεις της λαογραφίας και τέλος να παραδώσει το ψηφιακό υλικό του ως παρακαταθήκη, εκεί που ανήκει : στην κοινωνία της Κορινθίας.