Στα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου είναι αποτυπωμένες οι δημιουργικές εμπνεύσεις του λαού μας, έτσι όπως τα παράδινε η γιαγιά στην εγγονή, για να συνεχιστεί χωρίς διακοπή η παράδοση, να μη κοπεί η αλυσίδα που δένει το χθες με το σήμερα, το σήμερα με το αύριο.

Ανάμεσα στις συλλογές των εκθεμάτων συγκαταλέγονται παραδοσιακές φορεσιές, χρηστικά καθημερινά αντικείμενα, επαγγελματικά εργαλεία, παραδοσιακά διακοσμητικά υφαντά, κεντήματα και πολλά άλλα.
Εδώ ξαναζωντανεύουν σκηνές σπιτικές, οικογενειακές. Ο παππούς, η γιαγιά, ο πατέρας, η μητέρα και τα παιδιά γύρω από το σοφρά ή στοιβαγμένοι γύρω από το τζάκι στις δύσκολες χειμωνιάτικες νύχτες, δείχνει το μεγαλείο της παραδοσιακής φαμίλιας.
Αντρικές και γυναικείες φορεσιές εκτίθενται στις προθήκες του μουσείου.

Από το πλούσιο εκθεσιακό υλικό μπορούν οι μελλοντικοί μελετητές και ερευνητές να αντλήσουν στοιχεία για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, για τη σχέση της φορεσιάς με την παράδοση, για τις περιπέτειες του τόπου και για τις ξενικές επιδράσεις. 
Μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τα οικιακά σκεύη: Σοφράδες, χάλκινα σκεύη, χειρόλαμπες, φανοστάτες, τσίτσες, παγούρια, λανάρια, ρόκες ξυλόγλυπτες, με τα σφοντύλια και τ’ αδράχτια και πλήθος άλλων αντικειμένων.

Πολλά αντικείμενα της γεωργικής και ποιμενικής ζωής το πλουτίζουν: Αλέτρια, ζυγοί, ντουγένια, βατοκόπια, κουδούνια και κύπροι διαφόρων μεγεθών, προβατοψάλιδα, σαμάρια με τα μπαλντούμια, δισάκια ολοκέντητα, υφαντά και ένα σωρό άλλα αντικείμενα της καθημερινής ζωής.

Όλοι οι λαοί, στο διάβα της ιστορικής τους πορείας, ανέπτυξαν το δικό τους πολιτισμό, το δικό τους λαϊκό πολιτισμό (που περιλαμβάνει και τη λαϊκή παράδοση).Και είναι αυτός, που δίνει το «στίγμα» του κάθε λαού, είναι αυτός που κάνει την «ειδοποιό» διαφορά του ενός λαού από τον άλλο. Και είναι πολύ σημαντική η διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού, για την ιστορική του συνέχεια.

– Ο Ελλαδικός χώρος μας «μιλάει» ακόμα ζωντανά με όλα τα στοιχεία του λαϊκού προσώπου του (με τις παραδόσεις, τις παροιμίες, τα τραγούδια, τους μύθους, τους θρύλους, και τις ιστορίες του, με τα κεντήματα, τα υφαντά τα ξυλόγλυπτα, τα κεραμικά).

– Όμως οι ρυθμοί εξέλιξης με την ηλεκτρονική γνώση είναι ξέφρενοι. Το λαϊκό πρόσωπο, μόλις που ξεχωρίζει, στις πόλεις έχει βέβαια εξαφανιστεί και αλλού έχει τελείως ξεθωριάσει.

Η ανάγκη να διατηρηθεί είναι προφανής. Και η διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού, η διατήρηση της ταυτότητας μας δηλαδή, είναι θέμα παιδείας.

Σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, οι πολιτιστικοί σύλλογοι των Δήμων και των Κοινοτήτων αποδόθηκαν σ’ έναν αγώνα συγκέντρωσης λαογραφικού υλικού. Έτσι «ξεπήδησαν» σε πολλά μέρη «συλλογές» λαογραφικών στοιχείων και άρχισαν να ιδρύονται λαογραφικά μουσεία. 
Στην προσπάθεια να διασωθεί, ότι είναι δυνατό από τον θησαυρό του λαϊκού μας πολιτισμού τοποθετείται η ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Ξυλοκάστρου. Άνθρωποι με ευαισθησία, που πονούν τον τόπο τους, προσπάθησαν να διασώσουν κάποια στοιχεία από τον προγονικό πλούτο, τα οποία, δυστυχώς, σβήνουν και χάνονται χωρίς ελπίδα επιστροφής.

Όλα τα αντικείμενα είναι προσφορά των κατοίκων της περιοχής. Επιτελέστηκε ένα έργο τεράστιο σε αξία με ιστορική και εθνική σημασία.

Στόχος του μουσείου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη της ιστορικής και εθνικής συνείδησης, μέσα από την επαφή με τα στοιχεία της ιστορίας αλλά και της λαϊκής μας παράδοσης και ταυτότητας. Συμμεριζόμαστε την αγωνία για την ισοπέδωση των λαών και της εξαφάνισης των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την ταυτότητα άρα και την ύπαρξη και την ιστορική συνέχεια κάθε λαού. 

Το λαογραφικό μουσείο συντηρώντας το λαϊκό πολιτισμό παρέχει εκπαίδευση για την γνώση του λαϊκού πολιτισμού στα σχολεία.
Το μουσείο πρέπει να αποτελεί μέρος της σχολικής διδασκαλίας και ο ρόλος του εκπαιδευτικού σ’ αυτή τη διαδικασία είναι βέβαια καθοριστικός. Μέσα από τα μουσεία πρέπει να εκπονηθούν Εκπαιδευτικά προγράμματα που να συνδέονται με τα αναλυτικά προγράμματα και να αξιοποιούνται στην τάξη.

Απεικόνιση του αλωνίσματος

Η σύνδεσή μας με την παράδοση και το λαϊκό πολιτισμό, με τις ρίζες μας δηλαδή, είναι υποχρεωτική και είναι καθαρά «θέμα παιδείας» κάθε σχολείο πρέπει και οφείλει να εκπονήσει τέτοια προγράμματα.(π.χ. να είναι υποχρεωτική η σύνδεση, η επίσκεψη, έστω μια φορά το χρόνο, κάθε τάξης σε ένα λαογραφικό μουσείο).

Η εκπόνηση προγραμμάτων σε σχέση με το Λαϊκό πολιτισμό στην περιοχή μας και στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εκτός από τις συχνές επισκέψεις στο Λαογραφικό Μουσείο συμβάλει και στην ανάπτυξη του τόπου μας. 
Παραδίδουμε το πολιτιστικό αυτό έργο στους πολίτες του Δήμου μας  με την ευχή να αξιοποιηθεί και να γίνει το στολίδι του τόπου μας.

Για επισκέψεις σχολικών τάξεων μπορείτε να επικοινωνείτε:
1)    Δήμος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης: τηλ. 2743360200
2)    Νούλας Αθανάσιος: τηλ. 6942660321
3)    Σιετής Δημήτριος: τηλ. 6978677290