Σας καλωσορίζουμε στο διαδικτυακό ιστότοπο της Λαογραφικής Συλλογής «ΛΙΝΟΣ». Με την αρωγή της τεχνολογίας θα έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε νοερά στους χώρους αυτού του μοναδικού «μουσείου» στο Σολομό Κορινθίας.

Λίγα μόνο χιλιόμετρα από τον επιβλητικό Ακροκόρινθο, στο χώρο ενός παραδοσιακού πατητηριού, γεννήθηκε η ιδέα της μετατροπής των παλιών δεξαμενών σε αίθουσες φιλοξενίας ειδών και αντικειμένων της λαογραφικής μας παράδοσης. Από μια απλή παράθεση αντικειμένων, η ιδέα ωρίμασε και έτσι τα αντικείμενα των προπαππούδων μας που επί 30 χρόνια συνέλεγε ο Παντελής Μοναχολάκος ζωντάνεψαν μέσα από την απόφαση να προβληθούν μέσα από μία ολοκληρωμένη αναπαράσταση του τρόπου ζωής των ανθρώπων της εποχής εκείνης:

Ξεκινώντας την ξενάγηση μας, ο επισκέπτης εισέρχεται μέσα στο ΠΕΤΡΙΝΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ του 19ου αιωνα για να συναντήσει μια παραδοσιακή ελληνική οικογένεια και τον τρόπο που ζει την καθημερινότητα της. Το σπίτι πλαισιώνουν τα υφαντά, ο αργαλειός, το τζάκι και πολλά ακόμη αντικείμενα χαρακτηριστικά της εποχής.

Στη δεύτερη αίθουσα θα γνωρίσει και θα μάθει για τα ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ των ανθρώπων εκείνων, τα οποία η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει προσπεράσει…μολονότι έχουν παραμείνει και σήμερα ψήγματα που μας τα θυμίζουν. Εκεί συναντάμε τον μπαλωματή (παπουτσή) τον μαραγκό, τον σιδερά καθώς και τον αγρότη.

Μια επόμενη αίθουσα αναπαριστά το ΚΕΛΑΡΙ όπου η οικογένεια φύλασσε τις σοδειές της χρονιάς για την οικιακή της επάρκεια…ελλείψει ψυγείων και λοιπών ευκολιών. Εδώ βλέπουμε το πήλινο πιθάρι, κανάτια και άλλα σκεύη του νοικοκυριού, ζύγια, καζάνια και πολλά άλλα.

Στον εξωτερικό χώρο, δημιουργήθηκε μια αίθουσα αφιερωμένη στην ΠΑΛΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ που διατηρεί ανάγλυφη την εποχή της αθωότητας όταν οι γενιές του 1920-30-40 ήταν μικρά μαθητούδια με τις ποδιές και το αναγωστικό στο χέρι.

Τέλος, τους επισκέπτες περιμένει ένας καφές στην πιο ξεκούραστη γωνιά, το ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ-ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ με θέα τον Ακροκόρινθο και πολλά τοπικά καλούδια.

Σας προσκαλούμε να έρθετε μέχρι τον «ΛΙΝΟ» και να τον αφήσετε να σας ταξιδέψει στο χρόνο, μέσα από αναμνήσεις που όλοι οι Έλληνες κουβαλάμε μέσα μας, μοιραζόμενοι ένα κοινό παρελθόν και μια κοινή ιστορία.

Αρχαιολογικο μουσειο κορίνθου, αρχαιολογικα ευρηματα, πολλών χιλιάδων ετών πίσω.